*
Dodane 2013-12-28 14.08 , komentarzy 7

Przepisy na Sylwestra, czyli szybkie i proste potrawy [DANIA NA SYLWESTRA]

Sylwester w domu wcale nie musi być taki straszy. Pokazujemy Wam jak przygotować smaczne dania w krótkim czasie.

Obżarstwo świąteczne już za nami, ale to nie oznacza, że na stole nie pojawią się kolejne smakołyki...

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester. A jeśli idziemy na domówkę bądź robimy ją sami, to od razu pojawia się pytanie: "co podać?" Pewnie jak zwykle macie mało czasu na przygotowanie czegoś dobrego.

I choć kupowanie gotowego dania rozwiązałoby ten problem, to znowu schudłyby nasze portfele.

Pozostaje zatem własna kuchnia. My już dziś polecamy kilka przepisów MM-kowiczów, wśród których znajdziecie m.in.: przekąski, sałatki, coś na gorąco i napoje chłodzące.


Przepisy:
Mini kanapki >>
Koreczki lub szaszłyki >>
Półmisek małych przekąsek >>

Sałatka Indyjska >>
Sałatka z zupek chińskich >>
Sałatka z łososiem >>
Krokiety ze szpinakiem >>
Kolorowe galaretki >>
Truskawki w szampanie >>
Santa Claus na Ibizie  >>

Coś na mały głód...


Mini kanapki

Przepis: Dorota Kozon

Składniki:
- krakersy
- ser
- zielony ogórek
- rzodkiewka
- wędlina

Sposób przygotowania:
Na krakersy kładziemy: wędlinę, ser, plasterki ogórka i rzodkiewki. Ozdabiamy według własnego uznania.

Koreczki lub szaszłyki

Przepis: Dorota Kozon

Składniki:
- pieczarki (marynowane)
- ogórek
- ser
- wędlina
- cebulki marynowane

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczkę i gotowe. Oczywiście takie koreczki możemy podawać z różnymi składnikami.

Półmisek małych przekąsek

Przepis: Agnieszka Filipiak

Składniki:
- 15 dag sera feta
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek (10dag)
- 1 jajko
- 1 puszka anchois
- 20 oliwek (pół czarnych i pół zielonych)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 liść sałaty 

Sposób przygotowania:
Fetę pokroić w kostkę i posypać oregano. Pomidor umyć i pokroić na 4 części. Ogórek pokroić w grube plastry, zaś jajko w ćwiartki. Na środku półmiska położyć liść sałaty na nim anchois, a wokoło resztę składników.

Podawać z sosami (dipy).

Wilczy apetyt...


Sałatka Indyjska

Przepis: Agnieszka Filipiak

Składniki:
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- ogórek wężowy
- 2 dojrzałe banany
- papaja
- pomarańcza
- soczyste jabłko
- 2-3 owoce kiwi
- 3-4 łyżki ananasa w kawałkach
- 2 mandarynki
- łyżeczki oliwy
- 2 łyżki przyprawy Gram Masala
- sok z 1 cytryny
- szczypta cukru i soli
- 2-3 liście sałaty

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie skropić oliwą i posypać solą. Obrany ogórek, jabłko, pomarańczę, papaję i kiwi pokroić w kostkę. Następnie lekko posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z ziemniakami oraz z bananami i ananasem pokrojonym w "półplasterki". Wszystko wymieszać delikatnie i posypać Gram Masala. Lekko schłodzić przed podaniem. Podawać na sałacie udekorować mandarynkami.

Sałatka z zupek chińskich

Przepis: Beata Szysz

Składniki:
- 2 łagodne zupki chińskie
- 1 ostra zupka chińska
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- kapusta pekińska
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- słoik papryki konserwowej (600 ml)
- 3 jajka
- majonez
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

Zupki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Sałatkę należny podawać z pieczywem.

Sałatka z łososia

Przepis: Marzena Grzeszczyk

Składniki:
- 1/2 kg łososia lekko wędzonego
- 1 puszka kukurydzy
- mała kapusta pekińska
- 1/2 puszki ananasa
- 4 jaja na twardo
- pieprz
- sos koperkowo-ziołowy

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić łososia i wymieszać z kukurydzą, pokrojonym ananasem, jajkami oraz kapustą pekińską. Dodać pieprzu i wszystko polać sosem koperkowo-ziołowym lub oliwą z dodatkiem koperku i przypraw.


Krokiety ze szpinakiem
Kolorowe galaretki

Coś na gorąco...


Krokiety ze szpinakiem

Przepis: Moje Miasto Łódź

Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- czosnek
- zioła prowansalskie lub oregano lub bazylię
- sól
- pieprz
- pieczarki lub boczniaki (20-30 dag) (grzyby można zamienić na ser feta)
- jajka
- śmietana
- bułka tarta
- mleko
- mąka

Sposób przygotowania:
Nadzienie: Pokroić drobno i podsmażyć pieczarki lub boczniak. Posolić i popieprzyć do smaku. Oddzielnie robimy szpinak. Wrzucamy go na patelnię. Dolewamy trochę wody, jeśli szpinak przywiera do patelni. Następnie wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy szczyptę ziół prowansalskich (zastąpić można: oregano lub bazylią). Jeśli ktoś chce złagodzić smak może dodać z 2 łyżki śmietany. Do szpinaku dodajemy pieczarki i mieszamy.
Ciasto: Robimy ciasto jak na naleśniki. Po czym farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.

Danie można podawać z czerwonym barszczem.

Na osłodzenie wieczoru...


Kolorowe galaretki

Przepis: Moje Miasto Łódź


Kolorowe galaretki w owocowych skórkach są idealne na domową imprezę. Są łatwe do zrobienia, a ich jedyną wadą jest to, że...szybko znikają. Galaretki na Sylwestra - przepisy.

Masz pragnienie?


Truskawki w szampanie

Przepis: Agnieszka Filipiak


Składniki:
- 1 kg truskawek                           
- 1 szklanka cukru
- sok z całej cytryny
- szklanka szampana

Sposób przygotowania:
Wybieramy niezbyt duże truskawki, które rozkładamy do pucharków. Pozostałe wrzucamy do malaksera i ubijamy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie do masy dodajemy szampana - lejemy go bardzo powoli, cały czas ubijając. Gdy składniki się połączą rozlewamy płyn do pucharków z truskawkami i od razu podajemy - najlepiej z długą, koktajlową łyżeczką.

Liczba porcji: 6.

Santa Claus na Ibizie

Przepis: Dorota Kozon

Składniki:
- sok z pomarańczy/litr
- ćwiartka wódki
- łyżka miodu
- cynamon, goździki
- lód (jeśli podajemy na zimno)

Sposób przygotowania:
Na gorąco: wszystkie składniki wrzucamy do garnka a następnie podgrzewamy. 
Na zimno: wódka, sok pomarańczowy i kostki lodu.

Cud KaraibówGwiazda tropików



Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy, to podzielcie się nimi.



X

Miejsce
w rankingu
redakcja

Redakcja serwisu "Moje Miasto Łódź"

Komentarze

mag Gość
~mag
dzieki 2012-12-27 14.32

dzieki wielkie, super pomysly !!!!!!!!

Dorotka Gość
~Dorotka
swietne przepisy 2012-12-30 22.05

pomysłowe i szybkie, dziekuje, skorzystam :)

olka :) Gość
~olka :)
Santa Claus na lbizie 2012-12-31 13.21

pyszne nie żałuje że zrobiłam :)

ciasteczkowy potwur 000 Gość
~ciasteczkowy potwur 000
Santa Claus na lbizie 2012-12-31 13.23

pychotka mniam palce lizać

1 Gość
~1
1 2012-12-31 13.23

pała

Ewelina Gość
~Ewelina
Innowacja 2012-12-31 17.38

Mmm pysznie, spróbuję coś jeszcze szybko wykombinować. Dostałam pod choinkę świetne narzędzie kuchenne Forky, będę miała szansę wypróbować

gosia Gość
~gosia
gosia 2013-12-29 18.33

kiedy będzie sylwester

Dodaj swój komentarz: