Kuchnia bez ściemy, czyli restauracje Magdy Gessler w łódzkiej Manufakturze [zdjęcia+wideo]

  • 2011-12-10, Aktualizacja: 2011-12-10 08:59

Kuchnia bez ściemy - tak o swoich restauracjach mówi w skrócie Magda Gessler. Na rynku Manufaktury otwarte zostały aż trzy jej lokale.

W dawnej elektrowni Scheiblera powstanie lokal na wzór kultowej Fabryki Trzciny

Dwie restauracje - polską "Polkę" i włoską "Marcello" oraz tzw. "slow food", czyli MG Eat otworzyła wczoraj (9 grudnia) na rynku Manufaktury jedna z najsłynniejszych polskich restauratorek - Magda Gessler. Do tej pory w jej restauracjach można było zjeść jedynie w Warszawie.

Świeżość, naturalność i smak bez zarzutu - to wyróżnia lokale Magdy Gessler. Jak sama mówi, robi kuchnię "bez ściemy", o czym mieliśmy okazję przekonać się wczoraj podczas spotkania z mediami.

W Polce jak w domu...


Restauracja "Polka" to miejsce, w którym goście mogą spróbować specjalnie dobranych przez Magdę Gessler dań z tradycyjnej polskiej kuchni, w której potrawy stanowią wyrafinowaną całość wielokulturowych wpływów.

W prostych, kolorowych, wykwintnych polskich wnętrzach łodzianie przypomną sobie atmosferę dawnych niedzielnych obiadów. Będą mogli też delektować się ulubionymi smakami polskiego stołu - tymi znanymi wszystkim, jak i odchodzącymi w zapomnienie, codziennymi i odświętnymi.

W bogatym menu znajdą się np. domowe pasztety, śledzie, wątróbki wiśniowe podane na prażonych jabłkach czy też pierogi; najlepsze polskie zupy, sałaty, dania z pieca - np. elegancka golonka na kapuście; dania z blachy - np. stek z polędwicy podany z kapeluszami z grzybów leśnych czy desery, w tym m.in. puszyste racuchy, naleśniki z serem kremowym i polewą pomarańczową, wyśmienite serniki czy lody domowej roboty).

...w Marcello jak na wakacjach


Restauracja "Marcello" to natomiast miejsce przygotowane z myślą o miłośnikach prawdziwej regionalnej włoskiej kuchni. Specjalnością restauracji będą tradycyjne, autentyczne dania kuchni neapolitańsko-toskańskiej - antipasti (np. grillowane bakłażany, suszone pomidory, sery, regionalne wędliny toskańskie; carpaccio z ośmiornicy bogato doprawione czy chrust z sardynek po włosku); pizze na kruchym spodzie, pasty według oryginalnych receptur, mięsa czy owoce morza. Wszystko podane w prostym, śródziemnomorskim, biało-niebieskim wnętrzu, gdzie smak włoskich ziół i zapach świeżo wyjętej z pieca pizzy przywoła gościom wspomnienia włoskich letnich wakacji.

Poza nowymi restauracjami, w Manufakturze otwarty został nowy MG EAT Magdy Gessler. Jest to kontynuacja dwóch miejsc, które od roku podbijają serca warszawiaków i turystów odwiedzających stolicę. Do łódzkiego MG EAT można będzie wstąpić po świeże i naturalne przekąski - sałaty, kanapki, zupy, oraz jogurty "Froyo" - przygotowywane według specjalnej autorskiej receptury restauratorki.

O tym, jak smakuje kuchnia gwiazdy "Kuchennych rewolucji" łodzianie będą się mogli przekonać już od dziś. W tę sobotę restauracje wyjątkowo będą otwarte od godziny 16, a od niedzieli i w pozostałe dni od godz. 11.


Zapraszamy do oglądania wideo, w którym Magda Gessler opowiada o swoich restauracjach i... zdradza, co zadecydowało o ich otwarciu właśnie w Łodzi.

Czytaj więcej o atrakcjach Manufaktury:

Wielki Turniej MM Łódź - wygraj roczny, dwuosobowy karnet do kina!

Kliknij w pierwsze zdjęcie, żeby rozpocząć przeglądanie fotogalerii:

Komentarze (26)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Media Regionalne Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Anna (gość)

Marcello. Obiad w rest Marcello okazał sie pomyłką. Stolik był zamówiony na 4 osoby. Pierwsza rzecz to brak obrusu, sztucce na "gołym stole" . Jedzenie smaczne ale bez rewelacji za to cena ok 500 zł wygórowana (w tym 10% za marną obsługę) Herbata w grubych ciężkich filiżankach. Byłam aby miec własne zdanie i nie polecam Dodatkowo toaleta wątpliwej czystości -takie sprawia wrażenie.

klientka (gość)

obiadek z koleżankami. wizyta w Polce m.Gwessler bardzo nas rozczarowała ,ceny nie adekwatne do jakości i wielkości potraw, pierogi 5 szt. małe, ciatso rzadkie, jadłysmy duzo lepsze cena 22,- lody bardzo bardzo średniej jakości, w których było sezonowo kilka kawałków niesmacznego ananasa z puszki cena 14,- obsługa średnia więc skąd 10 % za obsługę ? Kelenerów powinien dobrze wynagradzać pracodawca. Pani Gessler powinna się wstydzić, lubiałam oglądać jej programy, ale jest zakłamana, pełna hipokryzji. Więcej tam nie będziemy jadać i nikomu nie polecimy restauracji Pani Gessler.

Rafał (gość)

rodzinny obiad. Zerknąłem na opinie o restauracji, miałem wybrać się na niedzielny obiad z rodziną. Po przeczytaniu zrezygnowałem.
Nie wiem czy oczekiwania ludzi są zbyt duże,ale tak duża ilość negatywów zdecydowanie zniechęca i chyba nie może być dziełem konkurencji.

Pokaż wszystkie (26)

Przeczytaj także

Najczęściej czytane

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij