Przepisy na Sylwestra, czyli szybkie i proste potrawy [DANIA NA SYLWESTRA]

  • 2014-12-31, Aktualizacja: 2014-12-31 09:00

Sylwester w domu wcale nie musi być taki straszy. Pokazujemy Wam jak przygotować smaczne dania w krótkim czasie.

Obżarstwo świąteczne już za nami, ale to nie oznacza, że na stole nie pojawią się kolejne smakołyki...

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester. A jeśli idziemy na domówkę bądź robimy ją sami, to od razu pojawia się pytanie: "co podać?" Pewnie jak zwykle macie mało czasu na przygotowanie czegoś dobrego.

I choć kupowanie gotowego dania rozwiązałoby ten problem, to znowu schudłyby nasze portfele.

Pozostaje zatem własna kuchnia. My już dziś polecamy kilka przepisów MM-kowiczów, wśród których znajdziecie m.in.: przekąski, sałatki, coś na gorąco i napoje chłodzące.


Przepisy:
Mini kanapki >>
Koreczki lub szaszłyki >>
Półmisek małych przekąsek >>

Sałatka Indyjska >>
Sałatka z zupek chińskich >>
Sałatka z łososiem >>
Krokiety ze szpinakiem >>
Kolorowe galaretki >>
Truskawki w szampanie >>
Santa Claus na Ibizie  >>

Coś na mały głód...


Mini kanapki

Przepis: Dorota Kozon

Składniki:
- krakersy
- ser
- zielony ogórek
- rzodkiewka
- wędlina

Sposób przygotowania:
Na krakersy kładziemy: wędlinę, ser, plasterki ogórka i rzodkiewki. Ozdabiamy według własnego uznania.

Koreczki lub szaszłyki

Przepis: Dorota Kozon

Składniki:
- pieczarki (marynowane)
- ogórek
- ser
- wędlina
- cebulki marynowane

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczkę i gotowe. Oczywiście takie koreczki możemy podawać z różnymi składnikami.

Półmisek małych przekąsek

Przepis: Agnieszka Filipiak

Składniki:
- 15 dag sera feta
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek (10dag)
- 1 jajko
- 1 puszka anchois
- 20 oliwek (pół czarnych i pół zielonych)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 liść sałaty 

Sposób przygotowania:
Fetę pokroić w kostkę i posypać oregano. Pomidor umyć i pokroić na 4 części. Ogórek pokroić w grube plastry, zaś jajko w ćwiartki. Na środku półmiska położyć liść sałaty na nim anchois, a wokoło resztę składników.

Podawać z sosami (dipy).

Wilczy apetyt...


Sałatka Indyjska

Przepis: Agnieszka Filipiak

Składniki:
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- ogórek wężowy
- 2 dojrzałe banany
- papaja
- pomarańcza
- soczyste jabłko
- 2-3 owoce kiwi
- 3-4 łyżki ananasa w kawałkach
- 2 mandarynki
- łyżeczki oliwy
- 2 łyżki przyprawy Gram Masala
- sok z 1 cytryny
- szczypta cukru i soli
- 2-3 liście sałaty

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie skropić oliwą i posypać solą. Obrany ogórek, jabłko, pomarańczę, papaję i kiwi pokroić w kostkę. Następnie lekko posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z ziemniakami oraz z bananami i ananasem pokrojonym w "półplasterki". Wszystko wymieszać delikatnie i posypać Gram Masala. Lekko schłodzić przed podaniem. Podawać na sałacie udekorować mandarynkami.

Sałatka z zupek chińskich

Przepis: Beata Szysz

Składniki:
- 2 łagodne zupki chińskie
- 1 ostra zupka chińska
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- kapusta pekińska
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- słoik papryki konserwowej (600 ml)
- 3 jajka
- majonez
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

Zupki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Sałatkę należny podawać z pieczywem.

Sałatka z łososia

Przepis: Marzena Grzeszczyk

Składniki:
- 1/2 kg łososia lekko wędzonego
- 1 puszka kukurydzy
- mała kapusta pekińska
- 1/2 puszki ananasa
- 4 jaja na twardo
- pieprz
- sos koperkowo-ziołowy

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić łososia i wymieszać z kukurydzą, pokrojonym ananasem, jajkami oraz kapustą pekińską. Dodać pieprzu i wszystko polać sosem koperkowo-ziołowym lub oliwą z dodatkiem koperku i przypraw.


Krokiety ze szpinakiem
Kolorowe galaretki

Coś na gorąco...


Krokiety ze szpinakiem

Przepis: Moje Miasto Łódź

Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- czosnek
- zioła prowansalskie lub oregano lub bazylię
- sól
- pieprz
- pieczarki lub boczniaki (20-30 dag) (grzyby można zamienić na ser feta)
- jajka
- śmietana
- bułka tarta
- mleko
- mąka

Sposób przygotowania:
Nadzienie: Pokroić drobno i podsmażyć pieczarki lub boczniak. Posolić i popieprzyć do smaku. Oddzielnie robimy szpinak. Wrzucamy go na patelnię. Dolewamy trochę wody, jeśli szpinak przywiera do patelni. Następnie wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy szczyptę ziół prowansalskich (zastąpić można: oregano lub bazylią). Jeśli ktoś chce złagodzić smak może dodać z 2 łyżki śmietany. Do szpinaku dodajemy pieczarki i mieszamy.
Ciasto: Robimy ciasto jak na naleśniki. Po czym farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.

Danie można podawać z czerwonym barszczem.

Na osłodzenie wieczoru...


Kolorowe galaretki

Przepis: Moje Miasto Łódź


Kolorowe galaretki w owocowych skórkach są idealne na domową imprezę. Są łatwe do zrobienia, a ich jedyną wadą jest to, że...szybko znikają. Galaretki na Sylwestra - przepisy.

Masz pragnienie?


Truskawki w szampanie

Przepis: Agnieszka Filipiak


Składniki:
- 1 kg truskawek                           
- 1 szklanka cukru
- sok z całej cytryny
- szklanka szampana

Sposób przygotowania:
Wybieramy niezbyt duże truskawki, które rozkładamy do pucharków. Pozostałe wrzucamy do malaksera i ubijamy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie do masy dodajemy szampana - lejemy go bardzo powoli, cały czas ubijając. Gdy składniki się połączą rozlewamy płyn do pucharków z truskawkami i od razu podajemy - najlepiej z długą, koktajlową łyżeczką.

Liczba porcji: 6.

Santa Claus na Ibizie

Przepis: Dorota Kozon

Składniki:
- sok z pomarańczy/litr
- ćwiartka wódki
- łyżka miodu
- cynamon, goździki
- lód (jeśli podajemy na zimno)

Sposób przygotowania:
Na gorąco: wszystkie składniki wrzucamy do garnka a następnie podgrzewamy. 
Na zimno: wódka, sok pomarańczowy i kostki lodu.

Cud KaraibówGwiazda tropików



Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy, to podzielcie się nimi.



Komentarze (7)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Media Regionalne Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

gosia (gość)

gosia. kiedy będzie sylwester

Ewelina (gość)

Innowacja. Mmm pysznie, spróbuję coś jeszcze szybko wykombinować. Dostałam pod choinkę świetne narzędzie kuchenne Forky, będę miała szansę wypróbować

olka :) (gość)

Santa Claus na lbizie. pyszne nie żałuje że zrobiłam :)

Pokaż wszystkie (7)

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij